Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan boja proti aidsu

Ob izbruhih vseh hudih pandemij, vključno s kugo in špansko gripo, ki so skozi zgodovino spremljale človeštvo, so bili prebivalci sprva vedno zelo vestni pri preventivnih ukrepih, saj so bolezni vzbujale strah. Oboleli so bili po navadi stigmatizirani, zato so mnogi hoteli bolezen prikriti ali zanikati.
Zdaj, ko obstaja možnost zdravljenja, in je AIDS tretiran kot kronična bolezen, ki svojo simptomatičnost pokaže šele čez 5 ali 6 let, pa postajamo manj skrbni.
V Sloveniji smo na repu po številu testiranih oseb, kljub temu pa se vsako leto povečuje število novih diagnoz .
Zavedati se moramo, da je bolezen mogoče obvladati le, če jo odkrijemo v začetni fazi.
Zgodnje testiranje tistih, ki so izpostavljeni tveganju, je možno pri vseh zdravnikih družinske medicine, v prostorih nevladne organizacije Legebitra in anonimno na infekcijski kliniki.
Najpomembnejša zaščita pa je varna spolnost. To med drugim pomeni, da je treba pri spolnih odnosih uporabljati kondom in imeti stalnega, neokuženega in zvestega partnerja.
V Sloveniji raste število okuženih med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, v vzhodni Evropi pa med intravenoznimi uživalci drog.
Okužbam z virusom HIV moramo tudi trideset let po začetku epidemije v Sloveniji, Evropi in po svetu posvečati veliko pozornosti, saj so kot način širjenja virusa na območju, ki sodi pod okrilje evropskega regionalnega urada, na prvem mestu heteroseksualni spolni odnosi.

aids

(Visited 7 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost