Skoči na glavno vsebino

Eduroam

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Gimnazija in srednja šola Kočevje nudi zaposlenim in dijakom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes ( http://www.arnes.si/pravila).

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča dijakom, študentom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. predavatelj Gimnazije in srednje šole Kočevje dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Krškem ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahtevnosti za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam.html.

Od 1.12.2014 pa si lahko pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT.

Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete še veljavno uporabniško ime in geslo (isto kot AAI prijava) v matični organizaciji t.j. Gimnazija in srednja šola Kočevje. Dijaki pridobijo uporabniško ime in geslo ob vpisu v srednjo šolo.

Dostop je veljaven za čas šolanja in omogoča dijakom in zaposlenim tudi dostop do ostalih storitev – Arnes Učilnice, Office 365 in ostale storitve v Arnes AAI federaciji. Uporabniške podatke, spremembo gesla in prevzem identitete je mogoč na spletni strani SIO-MDM.

4. Pomoč in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Toni Mihelič, tel: (01) 6204320, kabinet računalništva oz. toni@gssk.si.

(Visited 36 times, 1 visits today)
Dostopnost