Skoči na glavno vsebino

Gimnazija in srednja šola Kočevje na festivalu poklicev

V športni dvorani Kočevje, je 10. 9. 2021 potekal Festival poklicev. Svoje programe je predstavila tudi Gimnazija in srednja šola Kočevje, ki je z zanimivi stojnicami in inovativnimi delavnicami privabila veliko učencev. Zavedamo se, v kako pomemben del življenja vstopajo učenci 9. razredov in z veseljem smo bili v pomoč pri njihovi odločitvi. Gimnazija in srednja šola Kočevje ponuja pester nabor programov in prepričani smo, da je naša vpetost v lokalno okolje pomembna pri izbiri vpisa.

Ekonomski tehnik je poklic, za katerega lahko rečemo, da je univerzalen, saj je zastopan prav v vsakem podjetju. Stojnico so pripravili prof. Ivanka Ciglič in Irena Trope ter dijaka Staš Oražem in Tia Zdešar. Učenci so z zanimanjem poslušali in bili presenečeni, ko so jim predstavili več kot 20 možnih zaposlitev. Predstavili so staro pisarniško opremo, črn telefon z okroglo številčnico in pisalni stroj na trde tipke. Učenci so hitro dojeli, da je bilo poslovanje nekoč počasnejše, medtem ko danes potrebujemo le računalnik/ mobilni telefon in lahko delamo kjerkoli.

Veliko se govori o deficitarnih poklicih in mednje spadata tudi poklic strojnega tehnika in oblikovalca kovin-orodjarja. Poklic strojni tehnik sta predstavljala prof. Robert Zadnik in dijak Nejc Špehar. Učenci so si ogledali pnevmatske elemente na pnevmatskem učilu, avtomatiko pa sta predstavila z industrijskim krmilnikom Cybro-2, slovenskega podjetja Robotina. Krmilnik so povezali s pnevmatskimi elementi, učenci pa so spreminjali parametre na učilu. Stojnico oblikovalca kovin sta zastopala prof. Marko Ožbolt in dijak Jaka Fotivec. Učenci so se seznanili s pretvorbo idej v izdelavo funkcionalnih izdelkov. Spoznali so, kako se najlažje sporazumeva v tehniki, pomen meritev, kontrole in vrste tehničnih risb. Slednje so izdelovali ročno ali z modernejšim pristopom, ki temelji na modeliranju željenega objekta v virtualnem prostoru iz katerega nastane tehnična dokumentacija.

Na mizarski delavnici ali »ponku« so Jaka Obradovec, Žan Bizilj Klobučarič in Ljubo Bartol, pod mentorstvom prof. Janka Marinča, sestavili ptičjo hiško in maketo vodnjaka. Učenci so pri hiški pomagali lepiti sestavne dele, zabijati žebljičke in sponkati, sestavljali so lesene puzzle, se med seboj pomerili v hitrem zlaganju, za nagrado pa so dobili lesen obesek naše šole.

Za program gimnazija sta dijaka Zara Šubic in Denis Pekica, ter prof. Tjaša Oražem, predstavila laboratorijske vaje pri pouku kemije, biologije in fizike. Učenci so z različnimi tehnikami merili pH, opazovali merjenje električne prevodnosti različnih snovi, z mikroskopom so si ogledali pripravljene preparate klopa, uši in bolhe, poleg tega pa so ugotavljali tip svojega prstnega odtisa.

Prof. Ida Murn je z dijakinjo pripravila predstavitev poklica trgovec, kjer so razmišljali o sposobnostih in znanjih ter dinamiki poklica. Učenci so se preizkusili v tehniki postavljanja izložbe in s pomočjo računalniške aplikacije izdelke postavili v prostor.

K. Š.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost