Skoči na glavno vsebino

Varna mobilnost na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje

Varna mobilnost je sodoben način življenja, ki spodbuja in krepi veščine za kulturo vedenja v prometu, zdrav način življenja, odnos do okolja ter ekonomičnost vlog udeležencev v prometu. Tega se zavedamo tudi na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, zato smo se v preteklem šolskem letu z dijaki prvih letnikov programov prodajalec, oblikovalec kovin in mizar vključili v projekt Trajnostna mobilnost dijakov, katerega nosilec je Zavod RS za šolstvo. S tem projektom želimo pri dijakih ozavestiti pomen varnosti in ustrezno ravnanje v cestnem prometu.
Tako smo v lanskem šolskem letu na šoli ustanovili klub za varno mobilnost in začeli z aktivnostmi v njem. Izvedli smo 2 delavnici za dijake, in sicer 1. z naslovom 5 X STOP JE COOL, v izvedbi Zavoda Varna pot in 2. delavnico z naslovom Preventiva v cestnem prometu – ta pa je bila organizirana v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije, Društvom paraplegikov Slovenije, Policijsko postajo Kočevje ter z NMP Zdravstvenega doma Kočevje.
Maja smo se udeležili 1. delovnega srečanja v mreži šol na SPSŠB v Ljubljani. V delavnicah so dijaki s problemskim poukom iskali poti iz različnih situacij v prometu, na koncu pa se preizkusili še v simulatorju prevračanja. V tem šolskem letu pa smo v Tednu mobilnosti izvedli akcijo z naslovom Pripelji srečo v šolo, s katero smo želeli, da bi čim več dijakov in profesorjev prišlo v šolo s kolesom, sledilo je anketiranje osnovnošolcev, srednješolcev in staršev vrtčevskih otrok o poznavanju cestno prometnih predpisov ter delo v klubu predstavili dijakom letošnjih prvih letnikov in jih hkrati s tem povabili v klub, saj želimo, da bi čim več dijakov seznanili s pomenom varne mobilnosti, saj so tudi oni vsakodnevni udeleženci v prometu. Ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo na šoli ozaveščali dijake o varnosti v prometu s predstavitvenimi aktivnostmi na temo »Če bi ceste spregovorile« in »Vizijo nič« v okviru Zavoda Varna pot. Dijakom in zaposlenim na šoli so dijaki pripenjali črne pentlje v opomin in spomin na žrtve prometnih nesreč.
Na šoli se še kako zavedamo ranljivosti mladostnikov, ki stopajo na pot odraslosti kot vozniki motornih koles, zato jih želimo s pomočjo projekta Dijaki dijakom opolnomočiti z znanji, ki jim bodo pomagala, da bo njihova pot varna, ko bodo udeleženi v prometu bodisi kot pešci, vozniki ali sopotniki.

                                                   Andreja Devjak in Nataša Tekavec

varna mobilnost

(Visited 20 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost