Skoči na glavno vsebino

Mednarodna izmenjava s Slovaško

V tednu od 7. do 14. septembra se je skupina dijakov iz 3. a in 3. b razreda v okviru predmeta Kultura in civilizacija udeležila drugega izmenjalnega obiska.
Gostili so nas dijaki in dijakinje partnerske šole Gimnazije Antona Bernolaka v slovaškem mestecu Namestovo. Teden je potekal v znamenju spoznavanja zgodovinske, naravne in kulturne dediščine. Med drugim smo si ogledali mogočni Oravski grad iz 13. stoletja in se z ladjico odpeljali na otoček sredi jezera, ki je nastalo, potem ko so umetno poplavili celotno dolino zaradi gradnje hidroelektrarne. Celodnevni izlet je bil namenjen ogledu nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz – Birkenau. Vodeni ogled taborišča nam je predstavil nemogoče bivalne razmere, plinske celice ter krematorije, v katerih so trpeli in umirali številni interniranci iz celotne Evrope.
V muzeju stare oravske arhitekture smo si ogledali številne dobro ohranjene lesene stavbe, ki so bile značilne za slovaško podeželje prejšnjega stoletja in predstavljajo skromne bivalne pogoje tedanjega kmečkega prebivalstva.
V nepozabnem tednu smo uživali prijazno gostoljubje slovaških družin, spoznavali njihov način življenja in okušali kulinarične dobrote. Ni manjkalo tudi časa za zabavo, druženje in seveda nakupovanje. Vrnili smo se polni lepih vtisov in spominov na novo spletene prijateljske vezi.

 Ogled slik v galeriji.


(Visited 2 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost