Skoči na glavno vsebino

Vsak človek je umetnik III

Na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje že vrsto let izvajamo programe za nadarjene dijake, v zadnjih letih še posebej za mlade literarne ustvarjalce. K temu nas nagovarja tudi delo v projektu Objem, ki z razvijanjem bralne pismenosti med drugim krepi kritično branje. Tako smo letos izpeljali delavnico »Vsak človek je umetnik III«, v kateri je kot zunanja mentorica sodelovala Lela B. Njatin, potekalo pa je pod okriljem Občine Kočevje v programu dela z mladimi. Na zaključnem srečanju so se sodelujoči dijaki srečali s kočevskima pesnicama Živko Komac in Romano Novak.

Dijakinje Aneja Bižal, Maja Buzuk, Rebeka Padovac, Lana Pečnik, Ana Marija Petrović, Polona Šercer, Klara Štefanič in Zara Šubic ter dijak Miha Gorjup so se hitro odločili za sodelovanje. V delavnici, ki je potekala od septembra, smo odkrivali poklic književnika, brali poezijo, jo interpretirali in se medgeneracijsko družili.  Dijaki so prebirali poezijo Živke Komac in Romane Novak, onidve pa sta zajadrali v svet mladostniške poezije. Na srečanju, ki je 3. 11. 2020 zaradi epidemioloških razmer potekalo virtualno in ga je vodila Lela B. Njatin, so med drugim dijakinje interpretirale po eno izbrano pesem kočevskih pesnic, slišale pa so, kako onidve interpretirata njihove pesmi. Izmenjava vtisov o slišanem je še okrepila zavedanje o tem, kako so za književnika in umetnostni trg pomembna javna interpretacija literarnih  del ter nagrade (tako Živka Komac kot Romana Novak sta tudi prejemnici občinskih nagrad).

Polona Šercer je takole strnila svoje vtise: »Srečanje z Romano Novak in Živko Komac mi je bilo zelo všeč, saj sta nam veliko povedali o njuni pesniški poti, kar se mi je zdelo zanimivo. Med branjem pesmi pa je bilo tudi zelo čustveno, nekajkrat sem dobila kurjo polt, oči pa so mi napolnile solze – res ne vem zakaj. Morda zaradi tega, ker so se me nekatere pesmi tako dotaknile in ker sem se v njih našla, ali pa zaradi prečudovite interpretacije vseh deklet in pesnic … – razlogov bi bilo lahko veliko. Pri celotnem srečanju mi je bilo najbolj všeč, kako sta pesnici prebrali oziroma interpretirali naše pesmi, in obe tako različno. Branje gospe Živke Komac me je pomirilo, saj je brala počasi in umirjeno, njen žametni glas pa me je pustil brez besed – tako močen, a hkrati tako pomirjujoč. Romana Novak pa je pesmi interpretirala tako doživeto, kot da je čutila vsako besedo v pesmi – mislim, da tudi je. Zelo mi je všeč njena strast pri branju, zdi se mi, da smo jo začutili čisto vsi sodelujoči. Večina pesmi Živke Komac in Romane Novak mi je bila zelo všeč, saj sem v njih začutila samo sebe. Zdi se mi, da premalo cenimo domače ustvarjalce in se o njih ne pogovarjamo kaj dosti, zato me je ta delavnica spodbudila, da preberem še kakšna njuna dela ter dela drugih manj znanih pesnikov.«

Delavnica »Vsak človek je umetnik III« je zaključena, vzpodbudila pa nas je k nadaljnjemu delu.

Posnetek zaključnega srečanja bo na voljo v knjižnici Gimnazije na Ljubljanski c. 12.

Vanja Novak, mentorica

(Visited 34 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost